Golfballen blog
Tips voor beginnende golfers
8 december 2016

In een onderzoek van de Harvard Medical School zijn de positieve effecten van golfen op de gezondheid getest. Tijdens het onderzoek zijn 110 mannen opgesplitst in twee groepen. De ene helft speelde twintig weken lang twee tot drie keer per week golf (18 holes). De andere groep deed in deze periode niks aan sportieve activiteiten. De golfers hadden na het onderzoek minder lichaamsvet, een lager gewicht, meer energie, sterkere spieren en betere cholesterolwaarden. Maar wat zijn nou precies de oorzaken van deze positieve effecten op de gezondheid?


Verbranden van calorieën

Een volwassen persoon moet elke dag ongeveer 10.000 stappen zetten om zoveel mogelijk calorieën en vet te verbranden. Een gemiddelde golfer zet ongeveer 13.000 stappen tijdens het slaan van 18 holes. Tel daar de 6000 stappen die iedereen dagelijks zet bij op en je komt op een gigantische 19.000 stappen! Dat is bijna 15 kilometer per dag! Een gemiddeld persoon zal in 15 kilometer bijna 1000 calorieën verbranden.

stappen

Een gezond hart

Bij elke vorm van fysieke activiteit wordt er bloed naar het hart gepompt. Het dragen van een golftas, rondlopen op de baan en het slaan van een bal verhogen je hartdruk en zorgen ervoor dat het bloed gaat stromen. Dit zal de kans op een beroerte of diabetes verminderen, de bloeddruk verlagen en het cholesterolwaarden verbeteren.

Gezonde hersenen

Met een hogere hartslag zal er meer bloed (en dus gelijk ook meer zuurstof) stromen naar de hersenen. Zuurstof is belangrijk om je hersenen goed te laten werken en genezen. Dit kan leiden tot een lagere kans op mentale aandoeningen als dementie. Daarnaast heeft het competitieve en uitdagende onderdeel van golfen een positief effect op het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde.

Een betere nachtrust

Activiteiten waarbij je veel moet lopen worden gelinkt aan een betere nachtrust. Golfers slapen sneller, dieper en krijgen meer diepe slaap. Een goede nachtrust zorgt voor:

  • Een lagere vatbaarheid voor ziektes
  • Meer controle over je gewicht
  • Een langer leven
  • Een beter vermogen tot concentreren
  • Een positievere levenshouding

gezond nachtrust

Minder stress

Tijdens het golfen maakt het lichaam de morfine achtige stof endorfine aan. De stof zorgt voor een ontspannen gevoel en verminderd eventuele angstgevoelens. Daarnaast zorgen endorfines ervoor dat het stress niveau aanzienlijk daalt en het immuunsysteem een boost krijgt.

In tijden van spanning daalt het endorfine gehalte. Veel mensen vullen dit gehalte weer aan door suikers, vetten, nicotine of alcohol te nuttigen. Dit is echter een oplossing van korte duur en heeft een negatief effect op je gezondheid. De beste manier om het gehalte weer te verhogen is door middel van lichamelijke beweging.

Spierkracht

Tot slot heeft een dag golfen een positief effect op de spieren. Golf je vaak op een heuvelachtig terrein? Het dragen van een zware golftas tegen een heuvel op is een goede workout voor je hele bovenbeen (zowel de hamstring als de quadriceps). Daarnaast is het dragen van de golftas een uitstekende manier om je bovenlichaam te trainen.


Ben je op zoek naar advies over golfclubs, accessoires en andere toebehoren? Bij Golf Company staan wij altijd klaar om beginnende (en gevorderden) golfers te ondersteunen bij de aanschaf van nieuwe producten. Ook jouw eerste clubs kan je bij ons proberen met de Flightscope X2 Elite golfsimulator!